A Wikipédia mint marketing eszköz

2015. szeptember 08. 01:11 - Starwork

avagy adjunk hasznos információt, cserébe hasznos helyet kapunk

Gondoltál már rá? Én eddig még nem. De elolvasva a szakértők véleményét, tényleg pofonegyszerű. Magától értetődő. Hiszen a Wiki az egyik legmegbízhatóbb forrás a neten. Az egyik leghitelesebb. Legalábbis a Google szerint.

Jól hozza a találatait. És a Nagy Testvér véleménye a fontos! Igaz? De hogyan lehet ezt marketingre használni? Nyilván az első és a leginkább evidens, ha olyan tevékenységi köröd van, ami a Wikit zavaró reklám nélkül, "közérdeklődésre számot tartva" posztolható. Vagy kis kreativitással, tudsz olyan tartalmat generálni, ami Neked hasznos, esetleg Rád mutat, de egyébként nem minősül a terméked, szolgáltatásod közvetlen reklámjának. Mert arra vigyázni kell.

A Wiki elmondja, hogy ő nem ingyen tárhely, és nem is reklámfelület. Ezt szem előtt kell tartanod! Kell egy kis kreativitás, de megéri. Gondold végig, milyen hasznos információkat tudsz adni az embereknek, ami kapcsolódik ahhoz, amiből élsz. Például ha autószerelő vagy, létrehozhatod a "karburátor" oldalt a Wikin, ha még nincs ilyen, és mindent leírhatsz róla, amit csak tudni érdemes. Belinkelhetsz jó pár oldalt, ami a karburátorokkal foglalkozik, közte a sajátodat is - persze releváns tartalommal.

(Egyébként mielőtt felbuzdulnál, karburátor már van, most megnéztem - porlasztó néven - https://hu.wikipedia.org/wiki/Porlaszt%C3%B3

(ennyire értek én ehhez).

De van más megoldás is, amihez nem kell feltétlenül izzadnod a tartalmak elkészítésével. Ha már regisztráltál a Wikipédián mint szerkesztő, megkeresheted a tevékenységi körödhöz leginkább illő oldalakban a "dead link" -eket - vagyis az érvényüket vesztett hivatkozásokat, amik már nem mutatnak sehová.

....és ha a honlapodon létrehozol releváns tartalmakat, amik pótolják a hiányzó oldalakat, egyszerűen megadhatod ezeket új linkként. És máris Rád hivatkozik a Wikipédia - és potenciális vásárlókat fog hozni az oldaladra.

De vigyázz! Ez az oldal nem szereti, ha kihasználják. Ha kicserélsz egy-két linket, tedd meg a közösségnek azt a gesztust, hogy szerkesztesz is néhány független tartalmat, amihez értesz. Ne feledd, ez egy non-profit kezdeményezés, nem hirdetési felület (nem is kell fizetned érte - legalábbis pénzben nem). Becsüld meg, és adj valamit cserébe azért, amit kapsz.

....mert szerintem rövid időn belül kellemes látogatószámot fog hozni Neked. Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakorlatimarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr747768870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása