A YouTube szakemberei a videóreklámok fejlődéséről

2016. szeptember 26. 14:00 - Starwork

Napjaink legnagyobb videómegosztó oldalának munkatársai mindig a felhasználók érdekeit nézik. Nincs ez másképp akkor sem, amikor a hirdetésekről van szó.

A cég marketingvezetője, David Mogensen és két felhasználói élmény menedzser, Javier Bargas-Avila és Scott Hines nemrégiben elmesélték, milyen fogyasztói insightok alakítják a videóhirdetések fejlődését.

A vállalat tíz aranyszabálya közül az első és legfontosabb - mint már említettem - hogy a felhasználói élmény a lehető legjobb legyen. Az elsődleges cél az, hogy elérjék, az adott fogyasztó mindig a megfelelő, neki való reklámot lássa, az ideális időpontban. Így a hirdetés nem lesz tolakodó, sokkal inkább az élményt növeli majd.

A legtöbbször nem is a felhasználói felületen van a hangsúly, hanem hogy megértsék az emberek szándékait. Ha ez sikerül, már eltalálhatják a tökéletes reklámot.

Amikor arról kérdezték őket, hogyan szeretnék ezt kivitelezni, a szakemberek így nyilatkoztak: „Ha szeretnénk elérni, hogy az emberek valóban azt lássák, amire kíváncsiak, elengedhetetlen, hogy állandó visszajelzést kapjunk tőlük. Folyamatosan dolgozunk azokon az algoritmusokon, amelyek segítenek a reakciókat szűrni – ezért hasznos például a Hirdetés átugrása gomb is.”

A mobilos felhasználók körének növekedése szintén jelentősen befolyásolja a YouTube-hirdetések fejlődését. Mára már azonban nem csak ez a platform egyre népszerűbb: amióta TV képernyőn keresztül is nézhetik az emberek a videókat, megduplázódott a nappaliból nézett kisfilmek megtekintési ideje.

A közönség manapság már nem igazán néz élő televíziót, sokkal inkább a streaming szolgáltatókat részesítik előnyben, mint pl. a Netflix, és a közeljövőben a YouTube is igyekszik majd megragadni az ezáltal nyíló lehetőségeket.

És hogy hogyan befolyásolja ez a videómegosztó site reklámjait? „Miközben az emberek a képernyőt nézik, valószínűleg a mobilkészüléküket is nyomkodják, így az élményt sokkal mélyebbé tehetjük számukra további hasznos információkkal. A második képernyő egy remek lehetőség a márkák számára, hogy folyamatosan beszélgethessenek a közönséggel, ha többet szeretnének tudni.”

Ettől függetlenül a szakemberek elárulták, szeretnének minél egyszerűbb, letisztult felületeknél maradni, hogy a userek élménye véletlenül se sérüljön vagy váljon idegesítővé - szerintem ez mindezidáig sikerült is nekik. Ez az interaktivitás szempontjából az egyik legnagyobb kihívás számukra, így rengeteg erre vonatkozó szabályuk van.

Egy kutatás kimutatta, hogy az emberek 68%-a konkrét szándékkal lép be a YouTube-ra. Amikor vásárlási céllal nézik a videókat, az egyharmaduk hivatalos információt szeretne a termékről vagy szolgáltatásról – így kifejezetten adott márkákra és hirdetésekre vadásznak. A legnépszerűbb kategóriák a szépségipar, az elektronikai eszközök és a filmek.

A userek shoppingolás előtt szívesen böngésznek a kommentek között, hallgatják meg a népszerű csatornák vezetőinek véleményét, vagy néznek bemutató videókat. Itt jön képbe a szakemberek szerepe, hogy pontosan felismerjék, hol tart a vásárlási folyamat, és hogy azon aztán végig is tudják segíteni az egyéneket.

A cég munkatársai azt is elárulták, a különböző brandek videóhirdetéseinek csupán 14%-a célozza a vásárláson már túllévő felhasználókat. Szerintük ez hatalmas hiba, hiszen az emberek nagy része szeret rákeresni olyan kisfilmekre, amelyekből elsajátíthatják az adott termék használatát, tehát fontos lenne még ebben a fázisban is támogatni őket.

howtouse.png

A remarketing területét is kiaknázatlannak találják, pedig azok a vállalatok, akik a videóhirdetéseik esetén is alkalmazzák a technikát, rendkívüli eredményeket érnek el. Érdemes lehet akár minden egyes kampány során megfontolni ennek a lehetőségét.

Arra a kérdésre, hogy mi a legnagyobb tévhit a site-tal kapcsolatban, a vezetők így feleltek: „Sokan azt hiszik, a YouTube-on csak úgy elütik az időt az emberek. Ezt megcáfolja az az adat, miszerint az oldalon töltött átlagos időtartam 40 perc. Nem csak elütik az időt, hanem hasznosan töltik.”

És hogy mit élveznek a leginkább a munkájukkal kapcsolatban? „Régebben csak a legnagyobb vállalatok engedhették meg maguknak, hogy videó formájában is hirdethessenek, és ők is csak a TV-ben. Az oldalunk segítségével ma már szinte bárki kipróbálhatja, milyen hatással van a közönségére ez a fajta reklám, és ez számunkra nagyon izgalmas.”

Ha Te is szeretnél belevágni a YouTube-on való hirdetésbe, de nem tudod, hogyan kezdd el, fordulj hozzánk, és mi segítünk.

Szórakozásként addig is nézd meg az egyik személyes kedvencem, a Skittles édesség márka legsikeresebb, interaktív reklámját:

Ha szakértői segítségre lenne szükséged, ne habozz Bennünket felkeresni! 

+36-20-944-4154 vagy info@starwork.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakorlatimarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr9911744323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása